Optimizacija slika

Optimizacija slika na vašem sajtu je izuzetno važna za brzinu sajta i jedna od najbitnijih stavki kada pričamo o optimizaciji. Google rangira sajtove i u zavisnosti od brzine sajta. Brzina sajta utiče na iskustva korisnika na sajtu naravno. Niko neće čekati 7-8 sekundi da se vaš sajt učita.

Zašto optimizacija slika?

Ako uzmemo u obzir da je ostatak vašeg sajta tekst, nekoliko CSS i JS fajlova, lako dolazimo do zaključka da slike mogu biti najveće opterećenje za učitavanje. Zamislite da imate 5-6 slika na naslovnoj strani i da je svaka velika 1,5MB. Rekli bismo ne prevelike slike jer telefoni danas prave slike veličine 10+MB, dolazimo do toga da samo slike zauzimaju između 7-9MB što je jako mnogo za jednu web stranicu.

Kako uraditi dobru optimizaciju slika?

Prije nego slike otpremite na sajt potrudite se da ih smanjite na veličinu koju sajt približno koristi, ako je placeholder slika 800x600px nemojte otpremati na to mesto sliku 3200x2400px već je smanjite. Slike čuvajte u JPG formatu jer PNG nije lako kompresovati niti optimizovati i neophodan je samo kada je slika transparentna. To takođe možete da izbjegnete postavljajući pozadinu slike u željenoj boji.

Šta je još bolja optimizacija slika?

Još bolja optimizacija je čuvanje i otpremanje slika u WEBP formatu koji je najbrži za učitavanje i zauzima najmanje prostora. Problem koji se javlja sa WEBP je kompatibilnost sa browserima pa tako stariji Safari ne prepoznaje WEBP i potreban vam je *fallback* na JPG ili PNG.

Kako sad ovo da izvedem?

Ako koristite moderne hostinge sa Litespeed serverima i Litespeed caching dodatkom imate opciju besplatnog QUIC.CLOUD za optimizaciju slika.

Kliknite na Image Optimization opciju u lijevom sidebaru

Litespeed će vas sam navoditi da kreirate nalog na QUIC.CLOUD gdje imate odredjeni broj slika besplatno da optimizujete i za sajtove prosječne veličine je besplatna opcija sasvim dovoljna.

U prvom tabu Image Optimization Summary možete vidjeti koliko ste uštedjeli optimizacijom slika. U našem slučaju to je skoro 109MB. Klikom na drugi tab otvaraju vam se opcije za podešavanje kao što je Lazy Loading *uključite* i konverzija slika u WebP. Sa ovom konverzijom i dalje imate fallback odnosno orginalne slike ukoliko browser ne podržava novi format.

Nakon uspješno završene optimizacije *može da potraje i nekoliko sati u zavisnosti od broja slika, možete u Media Library pogledati kolika je stvarna ušteda po svakoj pojedinačnoj slici, korišćenjem ove opcije Litespeed Cache.

Nadamo se da je članak bio koristan i da ćete iskoristiti savjete.

Ukoliko vaš hosting ne podržava Litespeed i ne možete da koristite ovu opciju, uvijek se možete pretplatiti kod nas za jedan od paketa i dobiti besplatnu migraciju sajta / cPanela.