Optimizacija sajta i razumijevanje rezultata testa

Optimizacija sajta ide uz razumijevanje rezultata testova koje dobijete na platformama kao što su GTMetrix, Pingdome ili Google Page Speed Score.

Optimizacija sajta

Da prvo prođemo kroz osnovno razumijevanje optimizacije sajta i zašto je bitna. Svjedoci smo da sve je sve više programera i web agencija opsjednuto rezultatima testiranja brzine sajta sa objašnjenjem da Google rangira sajtove u zavisnosti od njihove brzine. To je djelimična laž i dovođenje klijenata u zabludu da sajt ako je brži, biće bolje rangiran. Neće. I dalje algoritam Google rangira sajtove prema vrijednosti sadržaja na sajtu, dakle Content is king i dalje.

Pa mene su lagali da je optimizacija sajta najbitnija!

Nažalost jesu donekle.

U kojoj situaciji će možda biti bolje rangiran brži sajt? Samo u situaciji gdje su svi ostali parametri u egalu sa konkurencijom. Dakle struktura sajta, upotrebljivost i lako korišćenje na različitim uređajima, SEO i sadržaj su parametri i performanse na kraju. Google nikada neće rangirati bolje brži sajt samo zato što je brži već zato što su svi ostali parametri bolji.

Kada je optimizacija sajta u pitanju takođe jedna od najbitnijih stavki je hosting. Na jeftinom shared hostingu sa jako limitiranim resursima, teško je postići dobar rezultat koliko god sajt lagan bio.

Druga jako bitna stavka je da o optimizaciji sajta morate da mislite kada počnete da ga pravite. Planiranje strukture sajta, odmjeravanje količine teksta u odnosu na ostali sadržaj, izbor alata za izradu su najbitniji koraci koje morate napraviti da biste imali pristojan rezultat koji se može unaprijediti.

Pripremite slike u dobroj dimenziji, ne pretjerujte sa veličinom slika i kvalitetom jer ne smijete da zaboravite koji procenat saobraćaja vam dolazi sa mobilnih uređaja. Možete saznati više o optimizaciji slika u našem članku.

Kako gledati i razumjeti rezultate testiranja?

Nije lako al je jako. Na primjeru na slici ispod možete vidjeti uspješno optimizovan i napravljen sajt sa dobrim rezultatom brzine na GTMetrix, na prvoj slici je rezultat a na drugoj Waterfall koji vam otkriva kada se i šta učitava. Objasnićemo i jedno i drugo.

Optimizacija Sajta Rezultat GTMetrix

U waterfall prikazu za Breatzone sajt, možemo vidjeti da 7 stavki oduzimaju najviše vremena pri učitavanju i ako pređete mišem preko stavke, vidjećete šta se zapravo na tom mjestu učitava. Kod ovog sajta u pitanju su Google Fonts i ovo bi se moglo izbeći korišćenjem dodatka za WordPress OMGF koji je besplatan a omogućava vam učitavanje Google Fontova direktno sa vašeg servera. Na taj način štedite vrijeme potrebno da vaš sajt zatraži font od Google i prikaže ga.

Na istom primjeru možemo videti da je sav CSS i JS minifikovan i da se isporučuje kao jedan fajl. Minifikacija nam omogućava da učitavamo samo jedan CSS fajl umjesto 10 na primer, kao i za JS. Vodite računa sa JS jer se može desiti da vam neke opcije neće raditi kao što su mega meni, burger meni ili neke druge funkcionalnosti koje se oslanjaju na JS. Ukoliko se to desi, pronadjite koji JS fajl mora da se učitava posebno i uradite exclude tog fajla iz minifikacije.

Ovdje možemo videti primjer loše optimizovanog sajta na dobrom hostingu.

Optimizacija sajta Waterfall
Optimizacija sajta Waterfall

Na slici možete vidjeti da smo morali da skrolujemo na dolje i to prilično da bismo stigli do kraja svega što se učitava a jedna od stavki oduzima 6,6s učitavanja sajta. Nije uradjena minifikacija pa imamo ogroman broj fajlova pojedinačno učitanih.

Kako ovo da ispravim kod optimizacije sajta?

Ukoliko koristite naš hosting sa besplatnim Litespeed cache dodatkom lako možete isprobati više opcija i kada ste sigurni da radi sve samo sačuvajte podešavanja i očistite cache *Purge All*.

Sa vašeg WordPress dashboarda u lijevom sidebar hoverujte Litespeed i iz dropdown izaberite Page Optimization. Prva dva taba su za optimizaciju CSS i JS ali nemojte se tu zaustaviti probajte i ostale opcije.

Optimizacija sajta CSS i JS
Optimizacija sajta CSS i JS

Šta dalje sa optimizacijom?

Testirajte nakon izmjena, da vidite da li su se rezultati popravili ili pokvarili *moguće je*. Koristite brze i lijepo napisane teme čistog koda. Što je više moguće oslanjajte se na kod i temu a što je manje moguće na page buildere. Sve su bolji i ima i onih koji daju odlične rezultate, ali za korišćenje page buildera vjerovali ili ne, potrebno je znati development kako biste ih koristili na pravi način.

Više o ovome pogledajte u članku optimizacija DOM stabla i zašto mi GTMetrix pokazuje previše DOM elemenata.